75 jaar vrijheid

Op 5 mei 2020 vieren we dat we in Nederland al 75 jaar lang in vrijheid leven. Nog niet eerder kende ons land zo'n lange, aaneengesloten periode zonder oorlog. Een feit waar we met recht trots op mogen zijn. Tal van gemeenten in Nederland besteden daar uitgebreid aandacht aan. Voor de gemeentes Capelle aan den IJssel en Nissewaard mogen wij daaraan een bijdrage leveren.

Gemeente Capelle aan den IJssel
In Capelle aan den IJssel spraken wij met 75 mensen die in Capelle wonen en/of werken. Al deze mensen hebben een eigen verhaal te vertellen over wat vrijheid voor hen betekent. We spraken met mensen met verschillende culturele achtergronden, problematiek en leeftijd, van 10 tot 100 jaar oud. Al deze verhalen zijn verzameld in een boek dat op het Bevrijdingsfestival op 5 mei a.s. gelanceerd zou worden, maar door de corona-maatregelen is dat geannuleerd. In plaats daarvan overhandigde burgemeester Peter Oskam het boek aan de Commissaris van de Koning van de Provincie Zuid-Holland, de heer Jaap Smit. Daarnaast plaatste de gemeente in de aanloop naar 5 mei toe, 75 dagen lang een van deze verhalen op deze pagina van de gemeente.

Het boek is vormgegeven door Linda Zoon van DUS, Jan Kok verzorgde een deel van de fotografie en het drukwerk staat op naam van Veenman Plus.

Ook het Algemeen Dagblad besteedde uitgebreid aandacht aan het boek. Lees hier het artikel >>

Gemeente Nissewaard
Voor de gemeente Nissewaard spraken wij met zeven mensen uit de verschillende deelgemeentes die de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk meemaakten. Hun verhalen en herinneringen aan deze moeilijke tijd verwerkten wij tot zeven indringende en persoonlijke verhalen. Elk van deze verhalen wordt vanaf half maart geplaatst in de lokale krant van de gemeente.

Lees  de verhalen van Henk de Haan, Francien van Bodegom, Dingeman Speelpenning, Leendert Overgaauw, echtpaar Jacobs, Jaap Reedijk en Wiet Soeterboek