75 jaar vrijheid

Ferry Corsten: ‘Wij denken vaak niet eens na over onze vrijheid, dat is pure luxe’

DJ Ferry Corsten behoort tot de wereldtop. Wat ooit begon als een hobby, brengt hem nu de hele wereld over. Van Amerika tot Azië, van Rusland tot Australië. Daarnaast is Ferry ook regelmatig te vinden in zijn eigen muziekstudio. Dat is zijn veilige omgeving waar hij zich in alle rust met nieuw werk bezig kan houden.

‘Als DJ ben ik bijna elk weekend aan het werk en ik reis natuurlijk veel,’ zo vertelt Ferry. ‘Dat reizen is soms best pittig, zeker als ik ongunstige vliegtijden heb. Maar inmiddels doe ik dit al zo lang, het is een soort levenswijze geworden. Ik begon al in 1999 met toeren. In die tijd reisde ik vooral veel op en neer naar Engeland en later kwamen daar Azië, Amerika en Australië bij. Het is in dit leven wel steeds zoeken naar de balans tussen niet teveel touren en niet teveel thuis aan het werk zijn. En sinds we kinderen hebben, zijn dingen ook veranderd. Voor hen is het niet altijd leuk dat ik zo vaak weg ben, dus daar houd ik rekening mee. Ik ben niet meer, zoals vroeger, weken achter elkaar weg. Dat wil ik ook echt niet meer.’

Continu gemonitord
Vrijheid is belangrijk voor Ferry. ‘Ik kom in veel verschillende delen van de wereld en zie hoe anders in sommige landen met vrijheid wordt omgegaan. Het is makkelijk om te klagen over van alles en nog wat, maar we hebben het in Nederland echt heel erg goed. We mogen zeggen en doen wat we willen. We mogen zelfs opmerkingen maken over ons Koningshuis. Er zijn zoveel landen waar je echt heel erg op je woorden moet letten en waar mensen continu gemonitord worden. Ik kom voor mijn werk bijvoorbeeld regelmatig in China en daar kunnen mensen niet zomaar het internet op. De autoriteiten controleren en scannen alles. Natuurlijk hebben wij hier ook onze issues, maar die vallen in het niet bij wat er in veel andere landen gebeurt. Wij denken vaak niet eens na over onze vrijheid, dat is pure luxe.

Amerika
En niet alleen in Azië ervaar ik vrijheid anders. Kijk ook eens naar Amerika, “het land van de vrijheid”. Terwijl het voor mij daar soms als een politiestaat voelt. Er wordt van alles gedaan om mensen bang te maken of te houden, zonder dat ze dat in de gaten hebben. Loop ik daar over het vliegveld, dan hoor ik continu omroepen dat mensen meteen bij de autoriteiten moeten melden als ze iets verdachts zien. En overal is de slogan “Your security, your safety” te zien. Als een plek vrij en veilig is, hoeft dat niet steeds benadrukt te worden. Ik vraag me oprecht af of het vrijheid is als mensen steeds te horen krijgen dat ze op hun hoede moeten zijn.

Creatieve vrijheid
Voor mij persoonlijk is creatieve vrijheid natuurlijk belangrijk. Mijn werk is te vergelijken met het beoefenen van topsport, ik moet blijven presteren. Toch denk ik altijd vanuit een passie en ik zie dan wel wat daaruit voort komt. Ik heb dus nooit iets gemaakt omdat het per se een hit moet worden, want als ik dat doe, dan stap ik in een val waar ik niet meer uit kan. Ik vind het belangrijk om die creatieve vrijheid voor mezelf open te houden.

Remmen los
Vrijheid is ook even kunnen ontsnappen aan het dagelijkse leven. Tijdens de evenementen waar ik speel, zie ik dat mensen zich voor een paar uur helemaal in de muziek kunnen verliezen. Even de remmen los gooien na een week hard werken. Ik krijg regelmatig reacties op social media van mensen die een moeilijke tijd achter de rug hebben en me laten weten dat mijn muziek hen daar doorheen heeft geholpen. Dat vind ik mooi om te horen. Ik voel me dan uitverkoren dat ik dit mag en kan doen.’